ماده 141 قانون تجارت در خصوص سرمايه شرکت هاي سهامي مقرر مي دارد:
« چنانچه بر اثر زيانهاي وارده حداقل نصف سرمايه شرکت از بين رود، هيئتمديره مکلف است بلافاصله مجمع عمومي فوقالعاده صاحبان سهام را دعوت نمايد تا موضوع انحلال يا ادامه کار شرکت مورد شور و راي قرار گيرد. در هر زمان که مجمع مزبور تصميم به انحلال شرکت نگيرد، بايد در همان جلسه و با رعايت مقررات ماده 6 اين قانون، سرمايه شرکت را به مبلغ سرمايه موجود کاهش دهد. »
توضيح آنکه قانونگذار براي تشکيل شرکت هاي سهامي اعم از عام و خاص، حداقل مبلغي سرمايه پيش بيني نموده است که براي شروع فعاليت آنها بايستي توسط شرکاء در حساب بانکي به نام شرکت سپرده شود.
به موجب ماده 5 قانون اصلاح قانون تجارت حداقل سرمايه براي تشکيل شرکت سهامي عام مبلغ پنج ميليون ريال و براي شرکت هاي سهامي خاص مبلغ يک ميليون ريال مي باشد که در مورد شرکت سهامي عام، اعضا مکلفند حداقل بيست درصد از سرمايه اوليه را تعهد نمايند و سي و پنج درصد از مبلغ تعهد شده را در حسابي به نام شرکت در شرف تاسيس، نزد يکي از بانک ها پرداخت نمايند و گواهي بانکي دريافت کنند.
ليکن در خصوص شرکت سهامي خاص، موسسين ميبايست کليه سهام لازم را تعهد نمايند و حداقل سي و پنج درصد از کل سهام را پرداخت نمايند.
حال چنانچه به دلايلي مانند ورود زيان يا خسارت به شرکت، بدهکار شدن شرکت، شکست پروژه هاي شرکت و ساير دلايل، سرمايه آن به کمتر از حداقل ميزان تعيين شده در قانون ( پنج ميليون و يک ميليون ريال) کاهش پيدا کند، هيأت مديره موظف است، از مجمع عمومي فوق العاده دعوت به عمل آورد تا در خصوص انحلال يا ادامه کار شرکت م نمايند.
چنانچه رأي به ادامه حيات شرکت دهند مي بايست مبلغ سرمايه اوليه شرکت را به ميزان سرمايه موجود کاهش دهند. ولي چنانچه تصميم به انحلال شرکت بگيرند نيازي به کاهش سرمايه نيست.
ادامه مطلب در : ماده 141 قانون تجارت (کاهش سرمايه در شرکت سهامي)
درباره این سایت